Po sukcesie molekularnej whisky czas na syntetyczne wino

Bloomberg

Startup z San Francisco opracował metodę produkcji syntetycznego wina i sake.

To nie pierwsze produkty firmy Endless West. Zaczęła od produkcji syntetycznej whisky, która składa się z wody, etanolu i sztucznych składników, które imitują naturalne aromaty, ale smakuje zupełnie jak prawdziwa. Wszystkie napoje, od początku do końca, powstają w laboratorium, bez ryżu, winogron i fermentacji.

Amerykańskie media nazwały produkty Endless West „molekularnym alkoholem a „Wall Street Journal” nazwał tę spółkę „uberem branży alkoholowej”.

CZYTAJ TAKŻE: Alcarelle: ten alkohol ma raz na zawsze wyeliminować kaca

Założyciele Endless West chcieli udowodnić, że da się zrobić dobry, markowy alkohol w 24 godziny – mieszając w laboratorium odpowiednie składniki chemiczne. Najwyraźniej udało im się, skoro po sukcesie z whisky postanowili opracować formuły na wino i sake.

Molekularna whisky Glyph trafiła na rynek pod koniec 2018 roku. I według danych Endless West jest już sprzedawana w 500 sklepach, restauracjach i barach w USA oraz w Hongkongu oraz kilku lokalnych barach w Kalifornii barmani używają tej whisky do produkcji koktajli.

Do sprzedaży trafi teraz wino o nazwie Gemello – słodkawe, o mocy 6 proc w typie Moscato. Natomiast sake trafi do sprzedaży pod nazwą Kazoku i będzie mieszanką dwóch rodzajów: junmai daiginjo oraz nama genshu, łącząc w sobie słodkie kwiatowe smaki ze smakami niepasteryzowanego, ziemistego alkoholu ryżowego.

CZYTAJ TAKŻE: Szklaneczka whisky od sztucznej inteligencji

Startup Endless West założyli biotechnolodzy Mardonn Chua i Alec Lee oraz sommelier Josh Decolongon, którzy postanowili „zbudować” prawdziwą i smaczną whisky molekuła po molekule, bez konieczności odtwarzania żmudnego procesu warzenia alkoholu. Taka whisky i takie wino nie muszą leżakować i dojrzewać, są gotowe po 24 godzinach. Ich produkcja nie jest uzależniona od katastrof naturalnych, takich jak powodzie czy susze. Można je wytworzyć w dowolnej, akurat potrzebnej ilości.

Nie oszukujemy niczyjego mózgu – zapewnia Alec Lee w rozmowie z „San Francisco Chronicle”. Każda molekuła w alkoholach Endless West jest zgodna z tym co znajduje się w prawdziwej whisky czy winie, tyle, że jest dziełem naukowców w laboratorium, a nie efektem miesięcy i lat pracy winiarzy i gorzelników.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

TicWatch, czyli dwa ekrany na nadgarstku

Wydawało się, że rynek smartwatchy został już podzielony. Samsung, LG, Huawei i Apple zagarnęli ...

McDonald`s kupuje startupy, by zrewolucjonizować sprzedaż big maca

Koncern wybrał się z workiem pieniędzy na zakupy w Krzemowej Dolinie, a na celownik ...

Boom w e-handlu pomaga dystrybutorom sprzętu

Dystrybutorzy, którzy nie przygotowali się na rosnące znaczenie kanału e-commerce, mają teraz kłopoty. W ...

Alibaba otworzy sezam? Największa oferta giełdowa w historii

Ant Group, spółka zależna chińskiego koncernu Alibaba Group, złożyła wniosek o przeprowadzenie oferty publicznej. ...

Premierowy zwiastun filmu Nolana w popularnej grze

Christopher Nolan postanowił umieścić zwiastun swojego najnowszego filmu „Tenet” w popularnej grze Fortnite. Pojawił się ...

Internet wymyka się podatkom

Unijne weto blokuje zmiany w opodatkowaniu firm cyfrowych. Komisja Europejska apeluje o jego zniesienie, ...