Po sukcesie molekularnej whisky czas na syntetyczne wino

Bloomberg

Startup z San Francisco opracował metodę produkcji syntetycznego wina i sake.

To nie pierwsze produkty firmy Endless West. Zaczęła od produkcji syntetycznej whisky, która składa się z wody, etanolu i sztucznych składników, które imitują naturalne aromaty, ale smakuje zupełnie jak prawdziwa. Wszystkie napoje, od początku do końca, powstają w laboratorium, bez ryżu, winogron i fermentacji.

Amerykańskie media nazwały produkty Endless West „molekularnym alkoholem a „Wall Street Journal” nazwał tę spółkę „uberem branży alkoholowej”.

CZYTAJ TAKŻE: Alcarelle: ten alkohol ma raz na zawsze wyeliminować kaca

Założyciele Endless West chcieli udowodnić, że da się zrobić dobry, markowy alkohol w 24 godziny – mieszając w laboratorium odpowiednie składniki chemiczne. Najwyraźniej udało im się, skoro po sukcesie z whisky postanowili opracować formuły na wino i sake.

Molekularna whisky Glyph trafiła na rynek pod koniec 2018 roku. I według danych Endless West jest już sprzedawana w 500 sklepach, restauracjach i barach w USA oraz w Hongkongu oraz kilku lokalnych barach w Kalifornii barmani używają tej whisky do produkcji koktajli.

Do sprzedaży trafi teraz wino o nazwie Gemello – słodkawe, o mocy 6 proc w typie Moscato. Natomiast sake trafi do sprzedaży pod nazwą Kazoku i będzie mieszanką dwóch rodzajów: junmai daiginjo oraz nama genshu, łącząc w sobie słodkie kwiatowe smaki ze smakami niepasteryzowanego, ziemistego alkoholu ryżowego.

CZYTAJ TAKŻE: Szklaneczka whisky od sztucznej inteligencji

Startup Endless West założyli biotechnolodzy Mardonn Chua i Alec Lee oraz sommelier Josh Decolongon, którzy postanowili „zbudować” prawdziwą i smaczną whisky molekuła po molekule, bez konieczności odtwarzania żmudnego procesu warzenia alkoholu. Taka whisky i takie wino nie muszą leżakować i dojrzewać, są gotowe po 24 godzinach. Ich produkcja nie jest uzależniona od katastrof naturalnych, takich jak powodzie czy susze. Można je wytworzyć w dowolnej, akurat potrzebnej ilości.

Nie oszukujemy niczyjego mózgu – zapewnia Alec Lee w rozmowie z „San Francisco Chronicle”. Każda molekuła w alkoholach Endless West jest zgodna z tym co znajduje się w prawdziwej whisky czy winie, tyle, że jest dziełem naukowców w laboratorium, a nie efektem miesięcy i lat pracy winiarzy i gorzelników.

Tagi:

Mogą Ci się również spodobać

Huawei rozważa sprzedaż technologii 5G

Dyrektor generalny chińskiej firmy Ren Zhengfei powiedział w wywiadzie dla „The Economist” o możliwej ...

Urządzenia są szybsze, lżejsze i bardziej wydajne

Gaming stał się ważną częścią życia i ten trend jest nie do zatrzymania. Gdybym ...

IFA 2019: Targowisko elektronicznej próżności

Rozwiązania smart home, smartfony, z tymi w technologii 5G, elektryczne jeździki i masa gadżetów ...

Twórca Segwaya zaprojektował pojazd dostawczy, który wchodzi po schodach

Dean Kamen, znany wynalazca, m.in. twórca pojazdu Seagway, który miał zrewolucjonizować transport (nie do ...

SoftBank przeprowadzi ofertę akcji wartą 21 mld dolarów

Japoński współwłaściciel Ubera i WeWork, ze sprzedaży akcji swojego biznesu telefonii mobilnej chce pozyskać 2,4 ...

Porowate Powłoki Przyszłości

Naukowcy z Wydziału Mechanicznego Politechniki Koszalińskiej pod kierownictwem prof. nadzw. dr. hab. inż. Krzysztofa ...