To najnowszy produkt kalifornijskiego producenta wegańskiego mięsa. Ma on naśladować smak mielonej wieprzowiny, która jest głównym składnikiem popularnych chińskich potraw, jak pierożki czy naleśniki wiosenne (znane w Polsce jako sajgonki). Poza tym mielone wegańskie mięso wieprzowe będzie składnikiem takich dań jak ramen, spaghetti i klopsiki czy pikantne bolognaise. To nie pierwszy produkt firmy, który ma przypominać mieloną wieprzowinę, ale dotychczas był sprzedawany w formie kiełbasek.
Jako pierwsi nowego produktu mogli spróbować mieszkańcy Szanghaju. Dania wegańskie z mieloną roślinną wieprzowiną pojawiły się w pięciu restauracjach. Firma podkreśla, że to na razie testy i dania będą dostępne przez ograniczony czas.
CZYTAJ TAKŻE: Można już wyhodować stek z ludzkiego mięsa. I to w domu
Wygląda jednak na to, że amerykańska firma wiąże z nowym produktem spore oczekiwania, zwłaszcza na rynku chińskim, gdzie wieprzowina jest bardzo popularnym mięsem. Candy Chan, szefowa Beyond Meat w Chinach, podkreślała, że to kamień milowy dla firmy na tym rynku, dlatego debiut zaplanowano wyłącznie tutaj.
Chiny to największy światowy konsument mięsa wieprzowego. Jednak z powodu epidemii afrykańskiego pomoru świń (ASF) Chińczycy coraz częściej są zmuszeni do rezygnacji z tego rodzaju pokarmu. Przed wybuchem epidemii ASF około 70 proc. całego spożycia mięsa w Chinach przypadało na wieprzowinę – wynika z danych rządowych. Epidemia zmusiła władze do rzucenia na rynek zapasów wieprzowiny. Mimo to ceny tego mięsa mocno wzrosły.