Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 16.10.2025 08:14 Publikacja: 21.05.2025 18:57
Ledwie 28 proc. osób jest gotowych do zakupu produktów z owadzim białkiem – wynika z analiz badaczy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Jak wskazują, znaczący brak akceptacji wynika z dużego wstrętu przed spożywaniem takiej alternatywy białka
Foto: shutterstock
Inwestycje w alternatywne białka w Europie rosną w imponującym tempie. W 2024 r. firmy opracowujące takie rozwiązania, w tym np. mięso roślinne czy składniki wytwarzane i uprawiane w procesie fermentacji, pozyskały w przeliczeniu niemal 2 mld zł finansowania. A to oznacza wzrost o 23 proc. rok do roku. Oprócz tego do tego typu podmiotów trafiło blisko 268 mln zł w formie grantów, co stanowi skok aż o 137 proc. Eksperci nie mają wątpliwości, że ta rosnąca dynamika sygnalizuje coraz bardziej wyraźny trend. Chodzić ma o „większe bezpieczeństwo żywnościowe, zrównoważony rozwój i poprawę odporności gospodarczej”. Odpowiedzią na te globalne wyzwania ma być właśnie dywersyfikacja białek. Smacznego!
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Zespół rodzimych naukowców, we współpracy z inwestorami, chce pokonać problem, z którym zmaga się dziś 5 proc. E...
Polskie boty biorą się za badania obrazowe – analizują m.in. wyniki tomografii komputerowej i skany MRI mózgu. D...
Finansują m.in. wiodące w świecie innowacji firmy Figure AI i Anduril, tworzące humanoidy i bezzałogowce-kamikaz...
17 września 2025r. w zabytkowym Dworze w Tomaszowicach pod Krakowem odbyła się XIII edycja Gali e-Commerce Polsk...
Pięcioro polskich studentów znalazło się w elitarnym gronie uczestników tegorocznej edycji programu Huawei Seeds...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas