2400 porcji nigiri w godzinę. Robot robi sushi we Wrocławiu

Automatyczny kucharz w restauracji to już nieodległa przyszłość. Jeden z lokali we Wrocławiu zatrudnił właśnie roboty do pracy w kuchni. Roboty w gastronomii to lek na brak kadr.

Publikacja: 06.12.2021 14:57

Wkrótce sushimasterów mogą zastąpić roboty. Nad Wisłą taka automatyzacja w gastronomii już stawia sw

Wkrótce sushimasterów mogą zastąpić roboty. Nad Wisłą taka automatyzacja w gastronomii już stawia swoje pierwsze krok

Foto: Tanawat Chantradilokrat - shutterstock

Placówki gastronomiczne coraz chętniej wspierają się najnowszymi technologiami i automatyzują pracę. Taki krok w stronę przyszłości zrobiła ostatnio wrocławska restauracja Sushi Kushi, która sięgnęła po pomoc robotów. Właściciel kupił trzy innowacyjne japońskie maszyny, które są w stanie wyręczyć pracowników robiących sushi. Automat potrafi układać ryż, ciąć i kręcić rolki. Ale to nie wszystko. Potrafi wspierać sushimastera, przyspieszając jego pracę, m.in. robiąc 2400 porcji nigiri w godzinę.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!

Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Materiał Partnera
Banki w erze robotów
Roboty
Najdelikatniejszy robot na świecie. Wciąż szukają dla niego nazwy
Roboty
FedEx rezygnuje z autonomicznych robotów dostawczych. Koniec z robo-kurierami?
Roboty
Zapomnij o napiwku. Uber do dostaw wykorzysta roboty
Roboty
Okręty widmo zasilą amerykańską armię
Materiał Promocyjny
Nest Lease wkracza na rynek leasingowy i celuje w TOP10