2400 porcji nigiri w godzinę. Robot robi sushi we Wrocławiu

Automatyczny kucharz w restauracji to już nieodległa przyszłość. Jeden z lokali we Wrocławiu zatrudnił właśnie roboty do pracy w kuchni. Roboty w gastronomii to lek na brak kadr.

Publikacja: 06.12.2021 14:57

Wkrótce sushimasterów mogą zastąpić roboty. Nad Wisłą taka automatyzacja w gastronomii już stawia sw

Wkrótce sushimasterów mogą zastąpić roboty. Nad Wisłą taka automatyzacja w gastronomii już stawia swoje pierwsze krok

Foto: Tanawat Chantradilokrat - shutterstock

Placówki gastronomiczne coraz chętniej wspierają się najnowszymi technologiami i automatyzują pracę. Taki krok w stronę przyszłości zrobiła ostatnio wrocławska restauracja Sushi Kushi, która sięgnęła po pomoc robotów. Właściciel kupił trzy innowacyjne japońskie maszyny, które są w stanie wyręczyć pracowników robiących sushi. Automat potrafi układać ryż, ciąć i kręcić rolki. Ale to nie wszystko. Potrafi wspierać sushimastera, przyspieszając jego pracę, m.in. robiąc 2400 porcji nigiri w godzinę.

W tym samym czasie potrafi też pociąć 200 rolek sushi, a do tego perfekcyjnie układa ryż na nori.

– Automatyzacja wspiera biznes. Widoczny jest wzrost sprzedaży i skrócony czas produkcji, co przedkłada się na szybszą realizację zamówień. Inwestycja w roboty to indywidualna decyzja naszych franczyzobiorców, ale planujemy znaczne ułatwienia we wdrożeniu robotów do placówek sieci – wskazuje Radosław Szwugier, menadżer w sieci sushibarów Sushi Kushi.

Ale w wykorzystaniu robotów nie chodzi tylko o czas. Jedną z ich zalet jest m.in. doskonała precyzja, która stanowi znaczne wsparcie w procesie produkcji sushi.

Czytaj więcej

Rachunek w restauracji płacony online. Polski startup zmieni gastronomię?

– Robot wykonuje za mnie najcięższą pracę, w której ludzki błąd zawsze istniał. Rolki są docięte i złożone perfekcyjnie, porcje ryżu idealnie wyważone. Dzięki niemu jesteśmy w stanie znacznie szybciej obsłużyć gości. Odbiło się to już w procentowym wzroście sprzedaży – ujawnia właściciel wrocławskiej restauracji z japońską kuchnią.

Plusem maszyn jest łatwość w obsłudze – do korzystania z nich nie potrzeba bowiem wykwalifikowanego personelu. Kolejnym atutem wykorzystania robota jest perfekcyjna powtarzalność – ten nawet pięciokrotnie przyspiesza pracę w restauracji. Ale wciąż mnóstwo zależy od pracy sushimastera, który przygotowuje rolki oraz od jakości składników (nadal trzeba idealnie wyfiletować rybę i odpowiednio ugotować ryż).

Robot wspiera i wspomaga pracę, a przy tym staje się istotnym uzupełnieniem lokalu gastronomicznego. Ale czy tylko uzupełnieniem? Eksperci wskazują bowiem, że odradzająca się po pandemii branża cierpi na potężne braki kadrowe, a zastosowanie nowych technologii może przyczynić się do rozwiązania przynajmniej niektórych problemów. Czy zatem robot-kucharz bądź automatyczny kelner to będzie wkrótce odpowiedź na wyzwania branży gastronomicznej, jak np. ciągła rotacja pracowników czy wzrastające wynagrodzenia?

Roboty
Najdelikatniejszy robot na świecie. Wciąż szukają dla niego nazwy
Roboty
FedEx rezygnuje z autonomicznych robotów dostawczych. Koniec z robo-kurierami?
Roboty
Zapomnij o napiwku. Uber do dostaw wykorzysta roboty
Roboty
Okręty widmo zasilą amerykańską armię
Materiał Promocyjny
O przyszłości klimatu z ekspertami i biznesem. Przed nami Forum Ekologiczne
Roboty
Robot z plazmą odmieni budowę tuneli i kopalń. Będzie 100 razy szybszy