Aktualizacja: 19.04.2025 16:34 Publikacja: 06.12.2021 14:57
Wkrótce sushimasterów mogą zastąpić roboty. Nad Wisłą taka automatyzacja w gastronomii już stawia swoje pierwsze krok
Foto: Tanawat Chantradilokrat - shutterstock
Placówki gastronomiczne coraz chętniej wspierają się najnowszymi technologiami i automatyzują pracę. Taki krok w stronę przyszłości zrobiła ostatnio wrocławska restauracja Sushi Kushi, która sięgnęła po pomoc robotów. Właściciel kupił trzy innowacyjne japońskie maszyny, które są w stanie wyręczyć pracowników robiących sushi. Automat potrafi układać ryż, ciąć i kręcić rolki. Ale to nie wszystko. Potrafi wspierać sushimastera, przyspieszając jego pracę, m.in. robiąc 2400 porcji nigiri w godzinę.
Robot, którego stworzyli naukowcy z Uniwersytetu Harvard, może wydawać się przerażający, ale ma niezwykle delika...
Projekt, który miał stanowić o przyszłości rynku KEP (kurier, ekspres, paczka), trafia na półkę ledwie miesiąc p...
Autonomiczne pojazdy dostarczające zamówione online jedzenie z restauracji stają się faktem. Po takie innowacyjn...
Marynarka wojenna USA ma ambitny plan, by blisko jedną trzecią jej floty stanowiły zrobotozywane okręty. Pod wzg...
Polityka klimatyczna i rynek energii w Polsce: podstawy prawne, energetyka społeczna. praktyczny proces powołania i rejestracji spółdzielni energetycznych oraz podpisania umowy z OSD
To może być przełom w branży drążenia tuneli i podziemnych prac. Amerykańska firma Earthgrid stworzyła maszynę,...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas