Cargill, to jedna z największych na świecie prywatnych firm, która zajmuje się dostawą produktów i usług dla przemysłu rolno-spożywczego, ale także wydobywa sól i prowadzi usługi finansowe.

Koncern zauważył potencjał rynku produktów roślinnych imitujących mięso. Zdaniem Elizabeth Gutschenritter, szefowej zespołu alternatyw mięsa w Cargill, cytowanej przez agencję Reuters, dzięki doświadczeniu i dostępowi do surowców firma jest w stanie tworzyć produkty efektywniej niż konkurencja.

CZYTAJ TAKŻE: Tą wieprzowiną nie pogardzą Żydzi i muzułmanie

Zamierza produkować roślinne mięso z białka pozyskiwanego z soi i grochu. Detaliści mogliby na jego bazie tworzyć wyroby pod własnymi markami. Na początek koncern wprowadzi gamę pasztecików i produktów mielonych. Trafiałyby do takich dań jak taco, czy sosy do spaghetti. Od 2018 r. Cargill jest właścicielem polskiej Grupy Konspol.