Aktualizacja: 09.05.2025 09:27 Publikacja: 30.06.2022 15:01
Foto: Bloomberg
Włókna na bazie skrobi chronią warzywa i owoce przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, a jednocześnie zabezpieczają je podczas transportu. Ta rewolucyjna alternatywa dla plastiku powstała w laboratoriach Uniwersytetu Rutgersa.
Zespół naukowców kierowany przez dr. Philipa Demokritou zaprezentował nowy rodzaj opakowań. Materiał służący do ich stworzenia jest pozyskiwany zgodnie z założeniami gospodarki cyrkulacyjnej, w której nawet odpady zyskują drugie życie. Ze zwykłych odpadów biologicznych, które powstają we wszystkich gospodarstwach domowych, wyodrębnia się najpierw biopolimery, takie jak celuloza, skrobia albo chityna. Tak uzyskany materiał układa się we włókna nasączone naturalnie występującymi środkami bakteriobójczymi: kwasem cytrynowym, nizyną albo olejkiem tymiankowym. Dzięki nim żywność nie jest narażona na przedwczesne gnicie, a jednocześnie są łatwe do usunięcia, wystarczy opłukać warzywa lub owoce.
Biolodzy wykorzystują uczenie maszynowe do zrozumienia danych dotyczących układu odpornościowego. Ma im to pomóc...
Testy na świniach, małpach, czy owcach, jakie prowadzone są w laboratoriach firmy Neuralink, budzą poważne wątpl...
Asbis, notowany na warszawskiej giełdzie dostawca sprzętu oraz usług technologicznych, buduje nową nogę biznesow...
Specjalna folia z tworzywa sztucznego jest tania i można tworzyć z niej sprzęt ochronny, jak fartuchy lekarzy, a...
Aplikacja głosowa jest bardzo skuteczna dzięki sztucznej inteligencji, która potrafi zdiagnozować pacjenta na po...
Lenovo jest liderem rynku komputerów PC w Polsce. Motorola jest tu jednym z liderów rynku smartfonów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas