Roślinne opakowanie na żywność zastąpi plastik. Chroni przed bakteriami

Zamiast tradycyjnej, nieekologicznej folii plastikowej być może już niedługo żywność będzie pakowana w coś, co przypomina pajęczynę, ale robioną z biodegradowalnych roślinnych włókien.

Publikacja: 30.06.2022 15:01

Roślinne opakowanie na żywność zastąpi plastik. Chroni przed bakteriami

Foto: Bloomberg

Włókna na bazie skrobi chronią warzywa i owoce przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, a jednocześnie zabezpieczają je podczas transportu. Ta rewolucyjna alternatywa dla plastiku powstała w laboratoriach Uniwersytetu Rutgersa.

Zespół naukowców kierowany przez dr. Philipa Demokritou zaprezentował nowy rodzaj opakowań. Materiał służący do ich stworzenia jest pozyskiwany zgodnie z założeniami gospodarki cyrkulacyjnej, w której nawet odpady zyskują drugie życie. Ze zwykłych odpadów biologicznych, które powstają we wszystkich gospodarstwach domowych, wyodrębnia się najpierw biopolimery, takie jak celuloza, skrobia albo chityna. Tak uzyskany materiał układa się we włókna nasączone naturalnie występującymi środkami bakteriobójczymi: kwasem cytrynowym, nizyną albo olejkiem tymiankowym. Dzięki nim żywność nie jest narażona na przedwczesne gnicie, a jednocześnie są łatwe do usunięcia, wystarczy opłukać warzywa lub owoce.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Biotechnologia
Sztuczna inteligencja ochroni przed kolejną pandemią? Pracują nad szczepionkami
Biotechnologia
To istna rzeźnia. Śledczy sprawdzą testy na zwierzętach w firmie Elona Muska
Biotechnologia
Znany dystrybutor IT wchodzi w biotechnologię
Biotechnologia
Nowy zabójca wirusów. Także Covid-19 nie przeżyje
Biotechnologia
Nowa aplikacja na smartfona wykryje Covid-19 w mniej niż minutę
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku