Roślinne opakowanie na żywność zastąpi plastik. Chroni przed bakteriami

Zamiast tradycyjnej, nieekologicznej folii plastikowej być może już niedługo żywność będzie pakowana w coś, co przypomina pajęczynę, ale robioną z biodegradowalnych roślinnych włókien.

Publikacja: 30.06.2022 15:01

Roślinne opakowanie na żywność zastąpi plastik. Chroni przed bakteriami

Foto: Bloomberg

Włókna na bazie skrobi chronią warzywa i owoce przed chorobotwórczymi drobnoustrojami, a jednocześnie zabezpieczają je podczas transportu. Ta rewolucyjna alternatywa dla plastiku powstała w laboratoriach Uniwersytetu Rutgersa.

Zespół naukowców kierowany przez dr. Philipa Demokritou zaprezentował nowy rodzaj opakowań. Materiał służący do ich stworzenia jest pozyskiwany zgodnie z założeniami gospodarki cyrkulacyjnej, w której nawet odpady zyskują drugie życie. Ze zwykłych odpadów biologicznych, które powstają we wszystkich gospodarstwach domowych, wyodrębnia się najpierw biopolimery, takie jak celuloza, skrobia albo chityna. Tak uzyskany materiał układa się we włókna nasączone naturalnie występującymi środkami bakteriobójczymi: kwasem cytrynowym, nizyną albo olejkiem tymiankowym. Dzięki nim żywność nie jest narażona na przedwczesne gnicie, a jednocześnie są łatwe do usunięcia, wystarczy opłukać warzywa lub owoce.

99 zł za rok czytania RP.PL

O tym jak szybko zmienia się świat. Ameryka z nowym prezydentem. Chiny z własnymi rozwiązaniami AI. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, inspirujemy, analizujemy

Biotechnologia
Sztuczna inteligencja ochroni przed kolejną pandemią? Pracują nad szczepionkami
Biotechnologia
To istna rzeźnia. Śledczy sprawdzą testy na zwierzętach w firmie Elona Muska
Biotechnologia
Znany dystrybutor IT wchodzi w biotechnologię
Biotechnologia
Nowy zabójca wirusów. Także Covid-19 nie przeżyje
Biotechnologia
Nowa aplikacja na smartfona wykryje Covid-19 w mniej niż minutę