Reklama

Przełomowe odkrycie. Naukowcy uwolnią produkcję żywności od słońca

Dwa amerykańskie uniwersytety pracują nad sztuczną fotosyntezą. Chcą by produkcja żywności była bardziej wydajna energetycznie na Ziemi, a być może pewnego dnia także na Marsie. Ich odkrycie może uwolnić rolnictwo od zależności od Słońca.

Publikacja: 29.06.2022 12:58

Przełomowe odkrycie. Naukowcy uwolnią produkcję żywności od słońca

Foto: Shutterstock

Od milionów lat fotosynteza pozwala roślinom na przekształcanie wody, dwutlenku węgla za pomocą energii ze światła słonecznego w biomasę roślinną i żywność, którą spożywamy. Jednak proces ten jest bardzo nieefektywny, ponieważ tylko około 1 proc. energii znajdującej się w świetle słonecznym trafia do rośliny. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside i Uniwersytetu w Delaware znaleźli jednak sposób na całkowite ominięcie fotosyntezy biologicznej i stworzenie żywności niezależnej od światła słonecznego za pomocą sztucznej fotosyntezy.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Technologie
Przełom w bateriach. Dzięki fluorowi elektryki pojadą 1500 km na jednym ładowaniu
Materiał Promocyjny
W poszukiwaniu nowego pokolenia prezesów: dlaczego warto dbać o MŚP
Technologie
Harry i Meghan pod rękę z naukowcami. Boją się superinteligencji
Technologie
Szczepionka na raka może już istnieć. To szczepionka przeciw... COVID-19
Technologie
Dzięki AI uczą się tylko dwie godziny dziennie. Rewolucyjne szkoły odmienią edukację?
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Technologie
AI złoży za ciebie zamówienie i zapłaci. „Mr. Wonderful” zapowiada rewolucję w zakupach
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Reklama
Reklama