Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 17.06.2025 05:58 Publikacja: 26.12.2024 15:23
Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi
Foto: Bloomberg
Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.
Aż 81 proc. pedagogów ma obawy, że uczniowie uzależnią się od AI. Do tego dochodzi lęk przed spłyceniem wiedzy o...
Chińczycy testują nowy sposób dostarczania przesyłek – za pomocą rakiet wielokrotnego użytku. Jeśli projekt się...
Po niemal półwieczu przerwy Polska ponownie wysyła w kosmos swojego astronautę. Sławosz Uznański-Wiśniewski weźm...
Amerykański koncern ogłosił ambitny plan budowy pierwszego wielkoskalowego, odpornego na błędy komputera kwantow...
Polski bank z wyróżnieniem w kategorii Metaverse. Międzynarodowe jury doceniło innowacyjną kampanię Pekao dla młodych klientów.
Chiny wyłączyły szereg funkcji w najpopularniejszych aplikacjach wykorzystujących sztuczną inteligencję, by walc...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas