Aktualizacja: 25.05.2025 08:17 Publikacja: 26.12.2024 15:23
Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi
Foto: Bloomberg
Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.
Naukowcy pracują nad nowatorskim rozwiązaniem, które może zapewnić energię na dekady. Chodzi o reaktor, za który...
Badacze z Chin opracowali przełomowe rozwiązanie, które sprawi, że zdobędziemy ponadludzkie możliwości. Nowators...
Naukowcy odkryli „kosmiczne bakterie”, które mogą być niebezpieczne dla astronautów. Nie są to jednak mikroby z...
Odkrycie chińskich naukowców może znacząco wpłynąć na przyszłość bezzałogowych statków powietrznych, zwłaszcza t...
Rozwój sztucznej inteligencji sprawił, że humanoidy zyskały „mózgi”, które pozwalają im zdobywać wiedzę i inform...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas