Reklama

To miała być domena człowieka. AI lepiej radzi sobie z alkoholem

Algorytm sztucznej inteligencji okazał się lepszy od człowieka i jego smaku. Zidentyfikował pięć najmocniejszych nut w każdej próbce whisky dokładniej niż którykolwiek z ekspertów. Czy to koniec testerów? I podróbek?

Publikacja: 26.12.2024 15:23

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Foto: Bloomberg

Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Technologie
To miała być demonstracja potęgi Chin. Pierwsza taka katastrofa
Technologie
AI rozsadzi naszą cywilizację? Alarmujące badania Francuzów o rewolucji w ludzkim umyśle
Technologie
AI pokonała najlepszych programistów. To przełom na miarę przegranej Kasparowa
Technologie
Przełom w medycynie. AI zbada i wykryje choroby dekadę przed ich wystąpieniem
Technologie
Twórca ChatGPT wchodzi w nowy biznes przyszłości. Rzuca wyzwanie Muskowi
Reklama
Reklama