Reklama

To miała być domena człowieka. AI lepiej radzi sobie z alkoholem

Algorytm sztucznej inteligencji okazał się lepszy od człowieka i jego smaku. Zidentyfikował pięć najmocniejszych nut w każdej próbce whisky dokładniej niż którykolwiek z ekspertów. Czy to koniec testerów? I podróbek?

Publikacja: 26.12.2024 15:23

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi

Foto: Bloomberg

Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.

Jak można ustalić pochodzenie whisky?

„Piękno tej technologii polega na jej spójności” - powiedział dr Andreas Grasskamp, który kierował badaniami w Instytucie Fraunhofera ds. Inżynierii Procesowej i Opakowań w Freisingu w Niemczech. „W przypadku przeszkolonych ekspertów zawsze pojawia się pewna subiektywność. Nie zastępujemy ludzkiego nosa, ale wspieramy go, zwiększając efektywność i zapewniając konsekwencję” – dodał.

Czytaj więcej

Pierwsza na świecie kamera AI wykrywa pijanych kierowców. Alkomat nie jest potrzebny?

Ustalenie aromatu whisky to niełatwe zadanie – pisze dziennik „The Guardian”. Większość najsilniejszych nut w tym trunku to skomplikowane mieszanki chemiczne, które oddziałują na siebie w nosie i czasem maskują się nawzajem, tworząc specyficzne wrażenie zapachowe. Te interakcje sprawiają, że niezwykle trudno jest przewidzieć zapach whisky na podstawie jej sygnatury chemicznej.

W najnowszym badaniu naukowcy przeanalizowali skład chemiczny 16 whisky amerykańskich i szkockich, w tym takich marek jak Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig i Talisker, oraz szczegóły dotyczące ich aromatów zebrane przez 11-osobowy panel ekspertów. Informacje te posłużyły do trenowania algorytmów AI w celu przewidywania pięciu głównych nut aromatycznych oraz pochodzenia trunków na podstawie ich składników molekularnych.

Reklama
Reklama

AI wykryje podróbki alkoholi

Jeden z opracowanych przez naukowców z Freisingu algorytmów z ponad 90-procentową skutecznością odróżniał whisky amerykańskie od szkockich, choć jego dokładność jest mniejsza w przypadku trunków, których wcześniej nie analizował. Średnio AI identyfikowała pięć najsilniejszych nut w każdej whisky dokładniej i bardziej konsekwentnie niż ktokolwiek w panelu ekspertów.

Czytaj więcej

Plaga fałszywych książek. Sztuczna inteligencja podszyła się pod znanych pisarzy

Naukowcy widzą potencjalne zastosowania tej technologii nie tylko w analizowaniu pochodzenia whisky, ale także w wykrywaniu podróbek na podstawie różnic w zapachu, czy w opracowywaniu metod mieszania starych, przetworzonych plastików w nowo powstające produkty bez zauważalnych nieprzyjemnych zapachów.

Technologie
5G, AI, metaverse i cyfrowe bliźniaki: technologie, które dziś zmieniają biznes
Technologie
Twórca iRobota nazywa wizję Muska „fantazją”. Ale Chiny już budują miasto maszyn
Technologie
Przełom w sztucznej inteligencji. Ten model AI przewiduje ludzkie działania
Technologie
Koniec zachwytów nad AI? Naukowcy zapowiadają na 2026 rok bolesne „sprawdzam"
Technologie
Dwunożny robot zastąpi żołnierza. Nowy gracz chce zrewolucjonizować pole walki
Materiał Promocyjny
Działamy zgodnie z duchem zrównoważonego rozwoju
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama