Aktualizacja: 02.04.2025 08:29 Publikacja: 26.12.2024 15:23
Sztuczna inteligencja może stanąć na straży markowych alkoholi
Foto: Bloomberg
Naukowcy wykorzystali technologię do analizowania nut aromatycznych unoszących się z whisky oraz określenia, czy dany trunek został wyprodukowany w USA, czy w Szkocji. Algorytm sztucznej inteligencji okazał się skuteczniejszy niż ludzki węch i smak. To kolejny krok w kierunku stworzenia zautomatyzowanych systemów, które będą potrafiły analizować złożone aromaty whisky na podstawie jej składu molekularnego. Zazwyczaj to panele ekspertów oceniają nuty drzewne, dymne, maślane czy karmelowe, co pomaga w zapewnieniu, że nie będą się one znacząco różnić między poszczególnymi partiami tego samego produktu.
Rozwijane przez firmę Neuralink chipy mózgowe, które mają pomóc odzyskać wzrok, jeszcze w tym roku zostaną wszcz...
Szybciej, prościej, bardziej dynamicznie – tego dziś oczekują klienci od branży leasingowej. Chodzi o błyskawiczne decyzje, minimalne formalności i pełną integrację usług finansowych.
Naukowcy z niderlandzkiego QuTech stworzyli niezwykle precyzyjne bramki kwantowe. W odróżnieniu od dotychczas st...
Systemy AI zaprojektowane do przewidywania prawdopodobieństwa śmierci hospitalizowanego pacjenta w dużej mierze...
Technologie, które dotąd zarezerwowane były głównie dla najbardziej zaawansowanych myśliwców bojowych, trafią do...
Transformacja energetyczna. Inwestowanie i operowanie infrastrukturą energetyczną. Strategiczne, ekonomiczne, technologiczne i środowiskowe aspekty transformacji energetycznej w wymiarze lokalnym
Region może przyczynić się do rozwoju branży chipów w Polsce tak, jak miało to miejsce w poprzednich latach, na...
W salonach dealerskich sieci Suzuki w całej Polsce ruszyły pokazy premierowych motocykli Suzuki DR-Z4S i DR-Z4SM. Nowe maszyny będzie można zobaczyć w miastach praktycznie w całej Polsce.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas