Według założyciela firmy Ryana Pandya dzięki temu będzie można produkować produkty mleczne takie ja ser czy jogurt, które będą wyglądały jak te z prawdziwego mleka. Jednak nie potrzeba będzie do tego krów.
„Interesowało nas pytanie, co jest w mleku…, co daje mu niesamowitą wszechstronność i wartości odżywcze, których brakuje w mleku roślinnym” – mówi Pandya. Wegańskie mleka produkowane są z roślinnych składników, takich jak soja czy owies, ale nadal nie smakują tak jak „prawdziwe mleko”.
Perfect Day użył genu, który koduje białko serwatkowe w mleku krowim i wprowadził go do grzyba. Gdy grzyb rośnie w zbiornikach fermentacyjnych, wytwarza białko serwatkowe, które jest następnie filtrowane i suszone na proszek stosowany w produktach takich jak sery i lody — które już można dostać w sklepach w Stanach Zjednoczonych i Hongkongu – pisze CNN.
Wyroby amerykańskiej firmy są idealne dla ludzi, którzy lubią smak prawdziwego mleka, ale jednocześnie mają wątpliwości natury etycznej i ekologiczne. Do powstanie tego mleka nie trzeba ogromnych nieekologicznych hodowli krów.
Czytaj więcej
Wizja serwowania żywności w 100 proc. przetworzonych, łatwych do podania formach jest coraz bliższa ziszczenia się.