Według założyciela firmy Ryana Pandya dzięki temu będzie można produkować produkty mleczne takie ja ser czy jogurt, które będą wyglądały jak te z prawdziwego mleka. Jednak nie potrzeba będzie do tego krów.

„Interesowało nas pytanie, co jest w mleku…, co daje mu niesamowitą wszechstronność i wartości odżywcze, których brakuje w mleku roślinnym” – mówi Pandya. Wegańskie mleka produkowane są z roślinnych składników, takich jak soja czy owies, ale nadal nie smakują tak jak „prawdziwe mleko”.

Perfect Day użył genu, który koduje białko serwatkowe w mleku krowim i wprowadził go do grzyba. Gdy grzyb rośnie w zbiornikach fermentacyjnych, wytwarza białko serwatkowe, które jest następnie filtrowane i suszone na proszek stosowany w produktach takich jak sery i lody — które już można dostać w sklepach w Stanach Zjednoczonych i Hongkongu – pisze CNN.

Wyroby amerykańskiej firmy są idealne dla ludzi, którzy lubią smak prawdziwego mleka, ale jednocześnie mają wątpliwości natury etycznej i ekologiczne. Do powstanie tego mleka nie trzeba ogromnych nieekologicznych hodowli krów.

Czytaj więcej

Kwadratowe dawki. Coraz bliżej odżywiania z filmów sci-fi

Mimo iż białko Perfect Day nie zawiera laktozy, hormonów ani cholesterolu, nie jest odpowiednie dla osób z alergią na nabiał. Ponieważ proces jego wytwarzania nie obejmuje zwierząt, Pandya opisuje produkt jako „przyjazny dla wegan”.

W 2020 roku firma wypuściła na rynek lody Brave Robot z The Urgent Company i nawiązał współpracę z markami lodów N!ck's i Graeter's, aby udostępnić swoje produkty w 5000 sklepach w całych Stanach Zjednoczonych. Firma wkracza też na rynek międzynarodowy, z białkiem używanym w lodach marki Ice Age w Hongkongu, które smakują podobnie do zwykłych marek supermarketów – i w przeciwieństwie do niektórych roślinnych alternatyw mlecznych, nie ma w nich kokosa, banana ani innych bazowych smaków.

Perfect Day zapowiada, że do końca tego roku opracuje recepturę serka śmietankowego. Prawdopodobnie jeszcze w 2021 roku trafi na półki sklepowe w USA.

Perfect Day nie jest jedyną firmą, która szuka w nauce zrównoważonych rozwiązań mleczarskich. Kalifornijski startup New Culture także opracowuje produkty serowe bez krów w procesie fermentacji, a TurtleTree Labs wytwarza mleko — w tym mleko ludzkie — z hodowlanych komórek. Według danych Good Food Institute – organizacji non-profit, która ma na celu zwiększenie innowacji w zakresie białek alternatywnych – w 2020 r. w sfermentowane białka alternatywne zainwestowano 590 milionów dolarów, z czego 300 milionów dolarów trafiło do Perfect Day.

Autopromocja
FORUM ESG

Co warto wiedzieć o ESG? Jej znaczenie dla firm i gospodarki.

CZYTAJ WIĘCEJ

W 2020 roku mleko roślinne stanowiło 15 proc. sprzedaży mleka w USA i oczekuje się, że jeszcze wzrośnie – uważa Mirte Gosker, pełniący obowiązki dyrektora zarządzającego Good Food Institute w regionie Azji i Pacyfiku w rozmowie z CNN.